Din guide til påklædning som bryllupsgæst

Denne artikel er sponsoreret

Hvad skal du tage på som gæst til et bryllup? Jeg har spurgt rundt omkring, og næsten alle enige om, at du ikke må tage en hvid kjole på til bryllup. Men må du tage af sted i en sort? Bør du spørge bruden? Hvad foreskriver traditionerne? Jeg er gået på jagt i gamle bøger og skrifter, og har spurgt mig til råds hos fagfolk og helt almindelige nyligt gifte par (kvinderne).

Mange gange sætter brudeparret selv grænser for hvilken påklædning gæsterne skal troppe op i. Det er rent faktisk parrets pligt at informere om påklædning til festlighederne. Følgende retningslinier er traditions tro gældende ved et bryllup:

Kjole og hvidt
Hvis der på bryllupsinvitationen står skrevet “Kjole og hvidt” betyder for herrerne: pingvinhale-jakken og tilhørende buks. Smoking bæres som oftest efter kl. 18. Ingen af kvinderne må bære hvid eller offwhite/sand/creme – da dette er forbeholdt bruden. Sort kjole er også bandlyst til et bryllup, da det skulle bringe uheld for brudeparret.

Som kvinde møder man ikke op i samme kjole i kirken som til bryllupsmiddagen. Kvinder bør klæde sig i lang eller halvlang kjole (ingen spadseredragter eller lårkorte kjoler/finere shorts). Brudgommen er den første, der tager jakken af under middagen (man må som herre derfor vente med at smide overtøjet til gommen har det lige så varmt som en selv…).

Festlig beklædning
Festlig beklædning dækker som regel over et jakkesæt til herrerne. Kvinderne kan tage det lidt mere afslappet. Kort er ikke længere forbudt, men det er vigtigt, at aftenlooket bliver båret med måde. Det vigtigste, ud over ikke at bære hvidt, er ikke at møde op vulgært klædt. Nogle brudepar udsteder specielle påklædningskodeks (se eventuelt artikler om temabryllup her på bloggen), som fx indianertema, det gamle grækenland, hippiestil el. andet. Det er altså vigtigt, at du som gæst har læst invitationen grundigt igennem når du skal udvælge bryllupstøj.

Accessories
Skal du med i kirken er der et par regler, som du skal huske som bryllupsgæst. Det er OK for kvinder at bære mindre hatte og hovedbeklædning i kirken. Det er vigtigt, at kvinden ikke bærer diadem. Mænd har ikke hat på i guds hus (som hovedregel). Det vil være fint at spørge bruden, om hun har en bestemt stil hun vil følge for at kunne undgå dette. Har hun fx udtænkt sig en speciel opsætning af hår så lav for hendes skyld en anden opsætning eller lad håret være løst. Det samme gælder for alle accessories.

Det aller vigtigste for bryllupsgæsterne er – at de ikke tager fokus fra brudeparret. Som på billederne bør brudeparret være i centrum under hele brylluppet og til festen/receptionen. Desuden kan det ikke understreges nok, at det er en festlig lejlighed og at finere påklædning er påkrævet, hvis ikke andet skulle fremgå af invitationen. Derudover er reglerne ikke at fravige hvis bryllupsparret har foreskrevet retningslinierne. Værdien af retningslinierne bør ikke undervurderes.

2017-06-10T08:46:54+00:00